Jules Verne

08.02.2011

Născut la 8 februarie 1828 în Nantes, Franţa, Jules Gabriel Verne ar fi împlinit astăzi 183 de ani. Evenimentul naşterii sale a fost marcat astăzi de Google.

Considerat unul din părinţii literaturii SF, este apreciat pentru scrierea operelor legate de viitor, spaţiu, aer şi călătoria în adâncurile apelor. Romanele sale au prefigurat o serie de progrese tehnologice care la acea vreme păreau utopice. De exemplu romanul 20000 de Leghe sub Mări descrie aventurile căpitanului Nemo îmbarcat în submarinul Nautilus, la o vreme când nu existau submarine iar deplasare prin apă în acest mod părea de domeniul fanteziei pentru mulţi.


Datorită temelor abordate a avut iniţial dificultăţi în a-şi publica romanele, însă până la urmă şi-a găsit un publicist în persoana lui Pierre-Jules Hetzel, unul dintre cei mai importanţi editori francezi din acea perioadă care spre exemplu a colaborat şi cu Victor Hugo. La solicitările acestuia Jules Verne a făcut multe modificări, transformând finalurile în "happy endings", adăugând uneori umor şi aplatizând tentele politice din operele sale.

În plan personal, a fost căsătorit cu Honorine de Viane Morel, o văduvă cu două fete, cu care a avut un băiat, pe Michel Jules Verne. I-a cunoscut şi a primit sfaturi în ale scrisului de la Victor Hugo şi Alexandre Dumas tatăl.

A murt în casa lui, actualul Bulevard Jules-Verne, la 24 martie 1905, la vârsta de 77 ani.

Jules Verne rămâne unul dintre cei mai traduşi autori din toate timpurile. Romanele lui au înflăcărat în special imaginaţiile tinerilor.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright © 2011-2013 Matinal