Bartolomeu Anania a murit

01.02.2011

Ieri, 31 ianuarie 2011, a încetat din viaţă Bartolomeu Anania, mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului şi Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului. Internat iniţial la Cluj în urma unor probleme de sănătate, starea lui s-a agravat şi a fost transportat la clinica AKH din Viena pentru o examinare mai competentă şi o eventuală operaţie pe cord. Medicii austrieci însă au concluzionat că pacientul, în vârsta de aproape 90 de ani şi prezentând numeroase afecţiuni, nu ar putea suporta operaţia. După 10 zile el a fost readus în ţară, în stare gravă. Ieri, 31 ianuarie, a încetat din viaţă, la secţia de terapie intensivă a Clinicii de Chirurgie nr. 1 din Cluj-Napoca, în jurul orei 19:25.


Bartolomeu Anania s-a născut la 18 martie 1921 în judeţul Vâlcea, comuna Glăvile. În afară de biserică a fost preocupat şi de literatură şi a publicat poezii, proză şi eseuri. În ce priveşte integrarea lui în viaţa politică, în tinereţe s-a înscris în mişcarea legionară, dar afirmă ca nu a fost membru activ. Datorită acestei apartenenţe a fost închis în perioada 1958-1964. Despre detenţia lui însă există zvonuri conform cărora a colaborat cu securitatea din acea vreme, dispunând de confort în închisoare şi contribuind la reeducarea celorlalţi deţinuţi. În plus CNSAS a afirmat la 22 ianuarie 2008 că a fost informator al securităţii, având numele de cod "Apostol". (sursa)

În urma acestui deces este posibil ca Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului să fie "înghiţită" de Mitropolia Ardealului. Succesor la conducerea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului ar putea fi ÎPS Andrei, susţin unele surse bisericeşti. (sursa)

0 comments:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright © 2011-2013 Matinal