WikiLeaks propus la Premiul Nobel pentru Pace pe 2011

02.02.2011

Snorre Valen, un deputat norvegian, a propus site-ul WikiLeaks la Premiul Nobel pentru Pace din acest an. Anunţul a fost făcut pe blogul acestuia astăzi, la o zi după expirarea termenului în care puteau fi făcute nominalizările.

WikiLeaks este un portal foarte controversat care a publicat şi continuă să publice o serie de documente explozive, unele clasificate ca secrete sau confidenţiale, obţinute pe diverse căi (wiki - enciclopedie, leaks - scurgeri), documente legate de războaiele din Irak şi Afganistan, schimburi de mesaje dintre SUA şi ambasadele ei din alte ţări etc. Site-ul a luat fiinţă în octombrie 2006 şi de atunci a cunoscut numeroase turbulenţe şi şi-a creat numeroşi duşmani, în SUA cu preponderenţă. O să revenim cu un articol separat pe această temă.

Valen îşi motivează decizia astfel: "Publicarea de materiale sensibile este un drept evident de care media uzează de mulţi ani. Astfel publicul devine conştient de abuzurile de putere ale guvernelor.[...] Cu toate acestea, mulţi doresc să modifice graniţele libertăţii de exprimare odată cu apariţia fenomenelor de tipul WikiLeaks. Instituţii şi puteri politice care în mod obişnuit militează pentru libertatea cuvântului ne avertizează dintr-o dată despre pericolul la adresa securităţii şi, da, chiar terorismul pe care WikiLeaks îl reprezintă." Deputatul încheie articolul de pe blogul său: "Sunt mândru să nominalizez WikiLeaks la Premiul Nobel pentru Pace."

Numele laureatului Premiului Nobel pentru Pace va fi anunţat în octombrie. Anul trecut distincţia a fost acordată disidentului chinez Liu Xiaobo, aflat în închisoare, pentru lupta sa în favoarea drepturilor omului, democraţiei şi libertăţii de exprimare în China.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

 
Copyright © 2011-2013 Matinal