RDS va prelua UPC?

06.03.2011

Surse media afirmă că RDS&RCS e în tratative pentru achiziţionarea ramurii UPC din România. Fuziunea celor doi giganţi ar duce la apariţia unui monstru în telecomunicaţii, controlând 75% din serviciile de televiziune şi peste 55% din piaţa de internet. Adică un monopol absolut. Tranzacţia l-ar costa pe Zoltan Teszari, omul din spatele RDS&RCS, 300 milioane dolari. Negocierile se poartă în străinătate, unde Teszari caută o bancă care să finanţeze tranzacţia.


Zoltan Teszari este un om foarte discret care a început cu un chioşc de îngheţată în anii '90. Cu el există foarte puţine poze pe internet deoarece nu a acordat interviuri şi oficial nu a discutat cu nici un ziarist, afirmă Ziarul Financiar. În 1994 a înfiinţat Romanian Cable Systems, compania care avea să devină ulterior RDS & RCS. Folosind o politică de preţuri agresivă şi împrumutând mulţi bani de la bănci, firma a reuşit să se extindă, cumpărând pe parcurs tot ce i-a căzut în cale, de la operatori de televiziune mari până la reţele de internet de cartier. La ora actuală RDS are ramuri în Spania, Cehia, Croaţia, Slovacia, Serbia şi Ungaria (unde este furnizorul numărul doi de televiziune după UPC).

Zoltan Teszari
De cealaltă parte UPC este lider absolut pe piaţa telecomunicaţiilor în Irlanda, Polonia, Austria, Slovacia, Ungaria şi Republica Cehă. Liberty Global, firma care deţine UPC şi al cărei preşedinte este americanul John Malone, a cumpărat în 2005 compania română Astral Telecom pentru 420 milioane de dolari şi în acelaşi an a ajuns lider pe piaţa serviciilor de televiziune din România. A pierdut însă lupta cu RDS, la ora actuală plasându-se pe poziţia a doua cu circa 1,15 milioane de abonaţi, în timp ce RDS conduce cu 2,70 milioane abonaţi iar Romtelecom se află pe poziţia a treia cu doar un milion. În ce priveşte serviciile de internet fix, UPC se situează pe poziţia a treia, la mare distanţă de RDS şi Romtelecom care se bat pentru locul unu (RDS este lider şi aici). Nereuşind să se impună, UPC a înregistrat pierderi mari în România în ultimii ani.

John Malone
Pericolul unei preluări a UPC-ului de către RDS este acela că piaţa telecomunicaţiilor din România s-ar afla sub monopolul unei singure companii. În lipsa concurenţei preţurile ar putea să urce necontrolat şi calitatea serviciilor oferite să scadă. De asemenea această achiziţie ar reprezenta o puternică lovitură dată lui Deutsche Telekom, cea mai mare companie europeană de telecomunicaţii cu sediul în Bonn, Germania, şi care controlează direct sau indirect operatorii Orange, Vodafone, Cosmote şi Romtelecom de la noi din ţară.


Valerian Vreme, Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, a declarat joi la Bistriţa că în cadrul ministerului pe care îl conduce a fost creată o comisie care va analiza posibilele implicaţii ale fuzionării celor două companii din punct de vedere al monopolului pe piaţa de calbu TV, conform emaramures.ro. De asemenea un eventual vot de blam al Consiliului Concurenţei ar putea împiedica sau complica mult această preluare. În trecut însă acest consiliu nu a oprit RDS niciodată de la multiplele preluări pe care le-a făcut. Pentru această tranzacţie se preconizează o luptă inclusiv la nivel politic, formaţiunile implicate având interese diferite şi puternice relaţii la nivel de vârf.

2 comments:

  1. Anonim spunea...:

    ala nu e tezsari desteptilor e marius vizer ....:))))))

  1. Anonim spunea...:

    Ala e Marius Vizer!!!!

Trimiteți un comentariu

 
Copyright © 2011-2013 Matinal